Foça ilçesi Büyükdeniz ve Küçükdeniz limanları kıyısında büyüklü-küçüklü denizanası yoğunluğu görüldü. Denizanaları, etraftakilerin de dikkatini çekti. Koyu mavi renkli ve uzun kuyruklu olan denizanaları, yüzmek isteyen tatilcileri de huzursuz etti.
Bölgede 45 yıldır balıkçılık yaptığını söyleyen Kaya Çakmak, “İlk kere bu kadar denizanası olduğunu görüyorum. Denizanaları nedeniyle balık tutamıyoruz. Ağlarımıza denizanası doluyor, balık gelmiyor. Denizanaları tartı yaptığı için ağlarımıza da ziyan veriyor. Bu durumun kirlilik ve hava sıcaklığı nedeniyle yaşandığını düşünüyoruz” dedi.
1/
9
2/
9
3/
9
4/
9
5/
9
6/
9
7/
9
9/
9
Çakmak, “Deniz patlıcanlarının denizi temizleme özelliği vardı lakin korunamadığı için çok fazla avlandı. Bu durumun da kirliliği daha da arttırdığını sanıyoruz. Denizde çoğalan bakterileri ve planktonla beslenen denizanaları için uygun bir ortam oluştuğunu düşünüyoruz. Bu canlılara dokunulduğunda ciltte yanma hissine neden oluyor, kaşındırıyor. O nedenle vatandaşlarımız dokunmamalı. Yetkililerden bu durumun önüne geçecek bir tahlil bekliyoruz” diye konuştu.
AMATÖR BALIKÇILARIN AĞINA TAKILDI
Beytüşşebap ilçesinde amatör balıkçılar Habur Çayı’nda ağ attı. Balıkçıların ağına az görülen “İğneli bodur yayın balığı” takıldı. Balıkçılar, ender gördükleri balık cinsini merak edip araştırmaya başladı.
Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Kısmı Hidrobiyoloji Ana Bilim Kolu Dr. Öğretim Üyesi Tarık Çiçek, verdiği bilgilerde balığın İğneli bodur yayın balığı olduğunu söyledi.
Türün akıntılı, pak ve bol oksijenli sularda yaşadığını belirten Çiçek, “Dağ sularında, çakıllı ve taşlı derelerde yaşayan bir balık tipidir. Bu bir taban balık cinsidir. Gözleri küçük, ağız tarafları köpek balığına benziyor. Bıyıkları oluyor. Karın bölgesinde yere yapışma özelliği olan bir cinstir. İğneli bodur yayın balığı olarak bilinen ve Glyptothorax diye isimlendirilen balık çeşidi İran, Irak ve Türkiye’nin Güneydoğu bölgesinde yaşıyor” dedi.
YENMESİNDEN FAZLA SIHHAT MAKSATLI FAYDALANILIYOR
Balık cinsinin yenilmesinden fazla daha çok şifa niyetine faydalanıldığını söyleyen Çiçek, “Bu çeşit balıklar yakalayıp, kurutuluyor. Saklanıp bir yerde koruma ediliyor. Bir kırık, incinen ve darbe alınan yere bu balık öğütülerek bölgeye merhem yahut krem olarak sürüp, uygunlaştırma tesiri olduğu biliniyor. Son vakitlerde artık kuşağı az görünen bir balık cinsidir. Bu balık çeşidinin izlenmesi tavsiye edilir. Zira hassas bir çeşittir. Bölgede akıntılı sudan duran suya geçilmesiyle birlikte bu balık tipi ortama adapta olmayabiliyor. Uzunluğu 7 santimetreyi bulan Glyptothorax, ismini ağızlarındaki tuhaf görünümlü, kedi bıyığını andıran kıllardan alan kedi balıkları, cinsinin en küçük temsilcileri ortasında yer alıyor” tabirlerinde bulundu.
Amatör balıkçılar Sıddık Şeker ve beraberindeki arkadaşları, uzun bir mühlet İğneli bodur yayın balığını inceledikten sonra Habur Çayına bıraktı.